Trafik Sigortası aracın 3. şahıslara verebileceği maddi ve bedeni zararları güvence altına alır. Kişinin aracında oluşabilecek hasarlarının karşılanması için kasko sigortası yaptırması gerekir.

Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.

  • Kasko sigortalarında hasarsızlık indirimi sigortalının hasar yapmadığı yıllara göre uygulanır. İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 30 İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 40 Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 50 Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 60

     

  •  
  • Sigortalı sigorta şirketini değiştirdiği zaman hasarsızlık indirimi kaybolmaz. Tramer kayıtlarından kişinin hasarsızlığı sorgulanır ve hak edilmiş indirim verilir.

     

  •  
    • Sigortalı araç değişikliği yaptığı zaman mevcut hasarsızlık oranı devam eder.

       

    •  
      • Aracın mülkiyet hakkında bir değişiklik olduğunda poliçe iptal edilip kalan sürenin primi sigortalıya iade edilir. Yeni ruhsat sahibinin araca yeni bir poliçe yaptırması gerekir.

         

      •  
      • Poliçede belirtilen araç ve aracın üzerine fabrika çıkışında standart donanım olarak monte edilmiş her türlü ses, iletişim ve görüntü cihazları sigorta kapsamı içindedir. Araç standardının dışında yer alan, fabrika çıkışında veya sonradan ilave edilmiş aksesuarlar, sigorta bedelleri poliçede ayrıca belirtilmeleri koşuluyla sigorta kapsamına dahil edilebilmektedir.

         

      •  
      • 01.04.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre, Sigorta şirketleri aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almaktadır. Hasar durumunda eksik/aşkın sigorta uygulanmaz. Yeni genel şartlara göre, poliçe üzerinde araç sigorta bedeli belirtilmemektedir. Rayiç değer nedir? Nasıl tespit edilir? Rayiç değer için esas alınacak referansa veya rayiç değeri belirleme yöntemine poliçede yer verilir. Bu yönde bir referans belirlenmemişse veya bu belirleme somut değilse Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince belirlenerek ilan edilen riziko tarihi itibariyle geçerli rayiç değere ilişkin liste esas alınır.

         

      •  
    • Bir kaza meydana geldikten sonra araç onarılsa dahi mübadele değeri kaza öncesine kıyasla düşecektir.

       

      Kaza öncesiyle kaza sonrasında aracın değerindeki fark değer kaybını oluşturur.

       

      Borçlar kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve özellikle Karayolları Trafik Kanununun ilgili yükümlülükleri değer kaybı işlemlerinin yasal dayanağını oluşturur.

       

      Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nce resmi gazetede yayınlanarak 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Kara Yolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartları 1 Nolu Ekinde yer alan esaslar dahilinde sigorta eksperi tarafından hesaplanacaktır.

       

      Nasıl Çalışır;

       

      Kaza sonucunda aracınız onarıldıktan sonra aracınızın 2. El değerinde düşüş yaşanmaktadır.

       

      Kaza sonrası aracınızın değer kaybının tespiti için bu konuda kanunen yetkili eksperlerimizden alacağınız eksper raporu ile sigorta şirketine müracaat ederek değer kaybınızı tazmin ettirebilirsiniz.

       

      Değer kaybı ekspertiz raporu için site üzerinden www.degerkaybi.online başvuruda bulunup sistemden istenen bilgileri girerek değer kaybı eksper raporu alabilirsiniz.

       

      Başvurunuzun dikkate alınması için sistem üzerinden 5,9₺ (Beş Türk Lirası Doksan Kuruş) başvuru ücretini ödedikten sonra, sistem başvurunuzu değer kaybınızın tespiti için yetkili ekspere yönlendirecek ve size bilgilendirmede bulunacaktır.

       

      Başvuru anında sizden istenen bilgi ve belgelerde bir eksiklik yok ise 3 iş günü içerisinde değer kaybı raporunuzu hazırlanarak sisteme girilecektir.

    • Bilindiği gibi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında kazaya karışan taraflar aralarında anlaşarak tutanak tutmakta ve bu tutanaklar ile sigorta şirketlerine, hasarlarının ödenmesi için başvurabilmektedirler. 

       

      Kaza tespit tutanağı, sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra kazaya karışan diğer sürücü veya sürücülerle kazanın oluş şeklinin tutanak ile tespitinde anlaştığınız taktirde doldurulacaktır. Doldurulan form bütün sürücüler tarafından imzalanacak ve bütün sürücülerin,

       

      – Ehliyet fotokopisi

      – Ruhsat fotokopisi

      – Trafik sigortası poliçesi fotokopisi forma eklenecektir.

       

      Kazaya ilişkin bilgiler, sigorta şirketleri tarafından, kısaca Tramer olarak adlandırılan trafik sigortaları bilgi merkezine yüklenmekte ve kusur dağılımları bu tutanaklara göre yapılmaktadır. 

       

      Kaza tespit tutanağı doldururken, 

       

      Yazıların okunaklı, ifadelerin tam ve doğru olması önemlidir. Özellikle krokinin özenli çizilmesi, araçların plakaları, yol başlangıç ve bitiş çizgileri, trafiğin akış yönü gibi bilgilerin tam olarak ifade edilmesi önemlidir.

       

      İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazası durumunda birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilir.

       

      Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur ?

       

      1. Kutu; Kaza tarihi ve saati yazılır.

       

      2. Kutu; Kaza yeri, il-ilçe-mahalle-sokak olarak yazılır ( 10 nolu kutuyu doldururken burada yazan kazanın oluş yeri, mahalle, cadde ya da sokak olarak , kaza taslağında belirtilecektir. )

       

      3. Kutu; varsa görgü tanıkları bilgileri, 

       

      4,5 ve 6. Kutulara; Kazaya karışan araçların sürücü, araç ve trafik sigortası bilgileri yazılacaktır.Bu bölüm A aracı ve B aracı olarak 2 sütundan oluşmaktadır. 6.kutuyu doldurulurken trafik poliçe numaralarının doğru ve okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.

       

      7. Kutu; Kural ihlalini yaparak kazaya neden olan aracın, yaptığı ihlal şablonda var ise aracının bilgilerinin yazıldığı harf koduna X işareti konulacaktır.

       

      8. Kutu; Kazaya yurtdışı plakalı bir araç karışmış ise trafik sigortası yerine geçen Green Card ( Yeşil Kart ) bilgileri yazılacaktır.

       

      9. Kutu; Araçların boyutlarına uygun çizim seçilerek ( motor, otomobil, kamyon ) çarpışma noktaları A ve B araçları için ok işaretle

       

      Hangi durumlarda maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulmaz?

       

      Aşağıdaki durumlarda maddi hasarlı kaza tespit tutanağı DOLDURULMAZ.

       

      • Sürücü, belgesiz motorlu araç veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa, 

       

      • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa, 

       

      • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, 

       

       Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, 

       

      • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, 

       

      • Trafik kazasında sadece üçüncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, 

       

      • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, (Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir) 

       

      • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

       

      Mobil Kaza Tutanağı Nasıl Doldurulur?

       

      Fotoğraf Çek Kaza sonrası tutanak girişini yapmak için anasayfada bulunan Kaza Yaptım butonuna tıklamanız gerekmektedir. Sonraki ekranda gelen tutanak doldurma şartlarına vereceğiniz yanıtlar tutanak doldurmanız için uygunsa işleme devam edebilirsiniz.(biri anasayfa diğeri şartlar) Tutanak oluştururken ilk olarak kaza fotoğraflarını çekmeniz veya albümden yüklemeniz gerekmektedir. Dilerseniz kaza yerinin videosunu da çekerek uygulamaya yükleyebilirsiniz.

       

      Kaza Konumunu onayla Uygulama tarafından kaza noktası otomatik olarak alınmaktadır. Kaza noktasında internetten dolayı kaynaklanan ufak sapmalar olabilir, bu durumda haritayı sürükleyerek konumu harita üzerinde uygun yere çekebilirsiniz. Konumu belirttikten sonra artık aracınızı uygun yere çekebilirsiniz.Sonrasında kazaya karışan araç sayısını girmeniz gerekmektedir, maksimum 6 araç girişi yapabilirsiniz.

       

      Bilgileri profilden getir Eğer daha önce uygulamada profil oluşturduysanız, profil seçimi yapabilir veya farklı bir araç girişi yaparak devam edebilirsiniz. Profil oluşturmadıysanız poliçe üzerindeki karekodu okutabilir veya aracınıza ait ruhsat bilgilerini manuel olarak girerek tutanak doldurma işlemine devam edebilirsiniz.

       

      Kazayı anlat, senaryo çiz Sonrasında aracınızın ilk darbe aldığı noktayı seçmeniz ve kazaya ait yorum girmeniz. Dilerseniz kazaya dair ses kaydı da yapabilirsiniz. Bu aşamada ilk araç için gerekli bilgiler tamamlanmış oluyor. Daha sonra ikinci araç için de talep edilen bilgiler girilir.

       

      Tüm araçlara ait bilgiler girildikten sonra kazanın gerçekleştiği yol tipi seçilir. Seçilen yol tipi üzerinde kaza çizilerek tarif edilir, eğer yol işaretleri varsa bunlar da çizime eklenir.

      https://mkt.sbm.org.tr/ sitesinden herkes bu tutanağı doldurmak zorundadır.

    • Trafik sigortası zorunlu bir sigorta olduğundan, trafiğe çıkmamanız gerekir. Trafik sigortanız olmadan aracınızı kullanırken yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır ve trafiğin otoparka çekilir. Trafik sigortası cezasına otoparkta kaldığı her gün için de otopark bedeli eklenmektedir.


      Ayrıca hasarsızlık indirimi trafik sigortası için de geçerlidir. Hasarsızlık indirimiz olsa dahi, yenileme yapacağınız zaman zamlı fiyat uygulaması ile karşılaşırsınız. Sigorta şirketleri geçen her 30 gün için %5 zamlı prim uygulamaktadır. (En fazla alınabilecek zam yüzdesi %50’dir)

    • Hasarsızlık indirimiz olsa dahi yenileme yapacağınız zaman gecikme zammı uygulanır. Sigorta şirketleri tarafından en fazla %50 olmak üzere her geciken 30 gün için %5 zamlı prim uygulamaktadır.
    • Trafiğe her çıkışımızda kaza olasılığıyla da karşılaşma riskini taşırız. Trafik sigortası, zorunlu olmasının yanı sıra, karşı tarafa verilen hasarları karşılaması bakımından araç sahiplerini maddi olarak koruyan bir sigortadır. Motorlu kara taşıtlarının neden olduğu kişi ve mal hasarları bu sigorta sayesinde güvence altına alınır.


      Herhangi bir kazayla karşılaşma durumunda, kaza bildiriminin belirli bir süre içinde yapılması gerekir. Sigortalı, kaza riskinin gerçekleşmesi durumunda sorumluluğunu gerektirecek bir olayı, haberdar olduğu andan itibaren 15 içinde sigortacıya bildirmek zorundadır. Zarar gören kişinin ise, kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde talebini bildirmesi zorunludur. Bu bildirimler kaza tarihinden itibaren 10 yıl süre ile sınırlıdır. Kazadan 10 yıl sonra yapılacak talepler karşılanmaz.

      • En yakin polis yada jandarma karakoluna müracaatla zabıt tutturmanız gerekmektedir. Sigorta şirketlerimizin sizler için sunduğu 7/24 saat yardım hizmetinden yararlanabilir, arabanızı çekici ile en yakın servise çektirebilirsiniz.

         

      •  
      • Eski uygulamada trafik denetlemesi sırasında sigorta poliçesi araçta bulunmuyorsa ceza yazılıyordu. Yeni yönetmelikte ise bu zorunluluk kaldırıldı. Trafik polisleri sistem üzerinden aracın sigortalı olup olmadığını görebiliyorlar. Bu sayede sürücülere sigortaları varsa herhangi bir ceza uygulanmıyor. Yine de yaşanabilecek kazalarda uygulanan işlemler sırasında poliçe bilgileri gerekli olduğundan poliçenin araçta bulundurulmasında yarar vardır.

         

      •  
    • Araç trafik sigortaları kişiler üzerinden değil, araçlar üzerinden yapıldığından, trafik sigortası da sadece aracınız için yapılabilmekte ve şahsi olarak kullanılamamaktadır. Bu nedenle sattığınız aracın zorunlu trafik sigortası poliçesi yeni aracınız için geçerli olmaz. Yeni aldığınız araç için ayrı bir trafik sigortası yaptırmalısınız.


      Sattığınız araç için yaptırmış olduğunuz poliçenin yıl içinde kalan zamanı için prim iadesi hakkınız bulunmaktadır. Eski aracınızı sattığınız tarihten itibaren 10 gün içinde trafik poliçenizin aslı ve noter satış senediyle ilgili sigorta şirketine başvurarak satışını yapmış olduğunuz aracınıza ait trafik poliçesinin prim iadesini alabilirsiniz.


      Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar, hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir.

    • Trafik sigortası 3. Şahısları verilen maddi ve bedeni hasarları ödemektedir. Bu nedenle ağacı ve duvarı öder. Ağaç özel getirip dikilmişse ve faturası var ise ödenir.

      • Evet. Dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusuru yoksa ve yine de açılan bir dava varsa, Trafik sigortası bu masrafları da kapsar.

         

      •  
      • Trafik kazası tespit tutanağı (tasdikli örneği), alkol raporu(tasdikli örneği), ruhsat fotokopisi, Ehliyet(talep eden kişinin), aracın hasarlı haliyle çekilmiş fotoğrafları, poliçede plaka belirtilmemiş ise sigortalı aracın ruhsat fotokopisi, tazminat alacaklısının vergi kimlik numarası, mağdur araç ruhsat sahibi adına vatandaşlık numarası (TC Kimlik No)

         

      •  
    • Çarpma ve çarpılma hasarları için Trafik kazası tespit tutanağı, (zabıt tutturulmadıysa sürücünün detaylı beyanı), alkol raporu, ruhsat fotokopisi, ehliyet fotokopisi, Dain-i mürtehin varsa ilgili kurumdan alınacak muvafakatname, aracın hasarlı haliyle çekilmiş fotoğrafları ve vergi kimlik numarası gerekmektedir.

       

      Araç çalınması ve 30 gün içerisinde bulunamaması durumunda gereken belgeler; karakol müracaat tutanağı (tasdikli örneği), karakol bulunamadı yazısı (tasdikli örneği), pto hırsızlık masasından bulunamadı yazısı(tasdikli örneği), çalınmıştır kaşeli ruhsat aslı, Maliyeden borcu yoktur yazısı (tasdikli örneği) ve silindi belgesi, poliçe ve makbuz asılları, aracın tüm anahtarları, vergi kimlik numarası, vekaletname ve dain-i mürtehin varsa ilgili kurumdan alınacak muvafakatnamedir.

  • Kaskonuzu yaptırdığınız sigorta şirketinin anlaşmalı servislerini teknik personelimizden öğrenebilirsiniz. Anlaşmalı servislerde sigortalının herhangi bir ödeme yapması gerekmez, fakat anlaşmasız servislerde yapılan işlemlerin masrafları sigortalı tarafından ödenir ve sigorta şirketinden talep edilir.
    •  
    •  
    • Poliçenizin geçerlilik süresi içerisinde aracınızı sattıysanız, poliçeniz aracın yeni sahibine devredilemez. Yürürlükteki poliçeniz iptal edilir ve poliçenizde kullanmadığınız günlerin primleri tarafınıza geri iade edilir
    •  
  • Sigorta şirketlerinin risk değerlendirme modelleri birbirinden farklıdır. Aracınızın özellikleri, mesleğiniz, eğitim durumunuz, cinsiyetiniz, yaşınız, sigorta şirketlerinin farklı araçlardan almış olduğu hasarlar ve benzeri kriterler tüm sigorta şirketleri tarafından göz önünde bulundurulur ve kendi risk modelleri kullanılarak fiyat çalışması yapılır
    •  
    •  
    • Aracın standart lastikleri ile jantları otomatik olarak teminat kapsamındadır. Ancak sonradan alınan özel lastikler ve çelik jantlar standart olmadıkları için, ederleri sigorta sahibinin beyanıyla sigorta sahibi ve sigorta şirketi tarafından belirlenerek poliçede yer almalıdır. Ek prim ödemek şartıyla orijinal olmayan kolon, equalizer, faks, klima, radyo-teyp alarm, telsiz, telefon, otomatik anten, takometre gibi cihazlar da kasko poliçesi kapsamına alınabilirler. Ancak bunların marka ve bedellerinin de poliçede ibraz edilmesi gerekir. Eğer orijinal olarak araçta varlarsa da orijinal oldukları mutlaka ifade edilmelidir.
    •  
    • Araçların çekilmesi sırasında hasar oluşması, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Poliçe sahiplerinin sahip olması gereken bilgi ise, kamu tarafından çekilen araçların başına gelen hasarların sigorta teminatına dahil olduğudur.
    •  
    • Bina sigorta bedeli belirlenirken satış değeri değil, yeniden inşaa maliyeti esas alınmalıdır. Yani arsa payı hariç tutularak binanın tamamen yeniden inşaa edilmesi gerektiğinde, ortaya çıkan maliyet bina bedelini belirler. Ayrıca bina içerisinde özel olarak yaptırılan dekorasyon masrafları da sigorta bedeline ilave edilmelidir.
    •  
    • DASK poliçesi depreme karşı binanızı, sadece Dask kurumunun belirlediği sigorta bedeli kadar teminat altına alır. Ancak bina inşaa bedeliniz Dask kurumunun belirlediği bedel üzerinde kalırsa, aradaki fark için deprem teminatı alabilirsiniz. Ayrıca eşyalarınızı da sigortalatıyorsanız, eşya deprem teminatını da konut poliçenize ekleyebilirsiniz.

      Örneğin 100 m2 bir eviniz var. Bu evin Dask sigorta bedeli : 70.000 TL, ancak gerçekte bu evin inşaa bedeli 100.000 TL .Bu durumda Konut poliçenizle aradaki fark olan (100.000-70.000:30.000 TL) 30.000 TL için Deprem teminatı alabilirsiniz.

    •  
    •  
    • Sizin konutunuzda oluşabilecek hasarlardan dolayı, komşularınıza verebileceğiniz zararlar poliçenizde yer alan Yangın Mali Mesuliyet teminatı ile sınırlı olarak karşılanmaktadır.
    •  
    • İşyerinizin bulunduğu binada, mesken olarak kullanılan bağımsız bölümler varsa işyeriniz de DASK’a tabiidir ve Dask poliçesi yapılmalıdır.
    •  
    • Deprem sigortası yaptırmak ev sahipleri için yasal bir zorunluluk değildir. Son yasal düzenlemeler sonucunda, ev satışları da dahil olmak üzere bir çok yasal işlem sırasında DASK poliçesi istenmektedir. Yenileme yapılan her dask poliçesi için indirim hakkı kazanılmaktadır.
    • Hayır. İptal edilemez. Poliçe kapsamındaki binanın mal sahibi tarafından satışı halinde de DASK sigortasının hükmü devam eder.
    •  
    • Sigorta muafiyeti, zorunlu deprem sigortası poliçelerinde de uygulanmaktadır. Zorunlu deprem sigortasında her bir hasar için %2 muafiyet uygulanır. Bu demektir ki poliçe bedelinin %2’sini aşmayan maddi hasarlardan sigorta şirketi muaftır ve bu bedeli aşmamış zararları sigorta karşılamamaktadır. 

       

      Poliçe bedelinin %2’sini aşmayan zararlar sigortalı tarafından ödenmektedir. Oluşan zarar, muafiyet bedelini aştığı takdirde, sigorta şirketi muafiyet bedelini tazminattan düşerek ödemektdir. 

       

      Ayrıca muafiyet uygulamasında her bir 72 saatlik dönem bir hasar sayılır.

    •  
    • İkamet ettiğiniz ve çalıştığınız binaların güvenliğini teminat altına alan DASK, yani zorunlu deprem sigortası almak için şu belgelerin ve bilgilerin ibrazı gerekmektedir:

      • Sigorta yaptıracak kişinin iletişim bilgisi
      • Sigorta yaptıracak kişinin kimlik bilgisi
      • Sigortalanacak binanın adresi
      • Sigortalanacak binadaki toplam kat sayısı
      • Sigortalanacak binanın hasar durumu
      • Sigortalanacak binanın ne tür bir yapı olduğu bilgisi ve yapım yılı
      • Tapu bilgisi
      • Binanın ne amaçla kullanıldığı bilgisi
      • Meskenin yüzölçümü (metrekare ve brüt olmalıdır)

       

      Yanlış ve/veya eksik beyandan doğabilecek maddi kayıplar DASK poliçesi sahibinin sorumluluğundadır.

    •  
    • Hayır, karşılamaz. Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi sadece T.C. sınırları dahilinde geçerlidir.
    •  
    • Tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanma şartları nelerdir? Kimler faydalanabilir?

       

       

      Bu özel poliçeye sahip olmak için belli koşullar söz konusudur. Tamamlayıcı sağlık sigortasını T.C. vatandaşı ve SGK tarafından kapsam altında olan 0-69 yaş arasındaki şahıslar alabilirler.

    •  
    • Bu sigortasının poliçesi dahilinde şu teminatlardan yararlanabilirsiniz:

       

      Yatarak Tedavi Teminatı

      Aşağıda ifade edilen teminatlar çerçevesinde sınırsız ve %100 olarak karşılanır.

       

      – Cerrahi/girişimsel ve medikal tedaviler

      – Küçük cerrahi müdahaleler

      – Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz

      – Hastane oda, yoğun bakım ve refakat giderleri

      – Yapay uzuv, organ ve doku nakilleri

       

      Ayakta Tedavi Teminatı (isteğe bağlı)

      İsteğe bağlı olarak, Yatarak tedavi teminatlarına ilaveten aşağıdaki teminatlar poliçeye dahil olur.

      – Doktor muayenesi

      – Röntgen/görüntüleme

      – Laboratuvar/tahlil

      – İleri tanı yöntemleri

       

      Ayakta tedavi teminatları, poliçenin özel şartlarına göre yılda belirli sayıda vaka ile sınırlı olabilir. Muayene ve aynı muayeneye bağlı tetkik/tahlilleriniz 1 vaka olarak kabul edilir.

    •  
  • Hayır. Tamamlayıcı sağlık sigortasında SGK gibi bir uygulama yoktur. Her sigortalı için ayrı prim ödenmesi şarttır. Yani aile bireyleriniz kendi tamamlayıcı sağlık sigorta poliçelerine şahsen sahip olmalıdır.
    •  
    •  
    •  
    • Sahip olduğunuz poliçenin kapsamındaki tedaviler için SGK kapsamında ve yasal olarak doktor muayenelerinde ödemekle yükümlü olduğunuz 12 TL haricinde bir ödeme yapmazsınız. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili olarak akılda bulundurmanın faydalı olacağı bir konu ise sağlık hizmeti alacağınız kurumunun sigorta şirketinizle anlaşmalı olması ve aldığınız himzete dair tüm masrafların sigorta şirketiniz tarafında yapılması gerektiğidir. Eğer anlaşmalı kuruma gitmeseniz ya da ödemeyi kendiniz yaparsanız yaptığınız ödeme daha sonra size iade edilmez.
  • Eğer bu tedaviler SGK kapsamına giriyor ve karşılanıyorsa poliçenizin de kapsamındadır. Ama detaylı bilgi için yine de poliçe şartlarını okumanızda ya da poliçenizi yaptırırken tüm sorularınızı cevaplandırmanızda faydalı olacaktır.
    •  
    •  
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinde SGK tarafından uygulanan bekleme süreleri haricinde bir bekleme dönemi yoktur. Poliçenizi başlangıç tarihinden itibaren kullanabilirsiniz.
    •  
    •  
    • Nisan 2014’de yürürlüğe giren yasa gereğince, yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikamet izni almak için özel sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Yani yabancı uyrukluların sağlık sigortasına sahip olması kanunen zorunludur.
    •  
    • Hayır. Bu ürünün coğrafi kapsamı Türkiye ile sınırlıdır.
    •  
    • Yasa gereği Türkiye’de ikamet izni almak için zorunlu kılınmış olan yabancı uyruklular için özel sağlık sigortasını iptal ettirmek mümkündür. Ancak bunun için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir: – İkamet izin süresini kapsayan yeni bir özel sağlık sigortası sözleşmesinin şirkete ibrazında, – İkamet izninin iptalinde, – 5510 sayılı Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil olunduğunu gösteren belge bildiriminde ve ayrıca ülkeden çıkış tarihini gösteren gerekli belgelerin sigorta şirketine gönderilmesi gerekmektedir.
    •  
    • Seyahat sağlık sigortası; ulaşım yollarından birisini kullanarak yurt içinde, yurt dışına veya yurt dışından ülkemize seyahat edenleri, seyahatleri sırasında yaşayabilecekleri sağlıkla ilgili risklere ve bunlara bağlı meydana gelebilecek tüm ihtiyaçlara karşı teminat veren bir sigorta ürünüdür.
    •  
  • Evet, iptal ettirmek mümkündür. Seyahat sağlık sigortası satın almışsanız, seyahate çıkamamanız halinde poliçe başlangıç̧ tarihinden en geç 24 saat önce haber vererek poliçeyi sigorta şirketine iade etmek kaydıyla iptal işlemi yaptırabilir ve ödediğiniz sigorta primini geri alabilirsiniz. Seyahatiniz sonrasında poliçenizi hasar gerçekleşmemiş olsa dahi iptal ettiremezsiniz.
    •  
    •  
    •  
    • Sigortanın Kapsamı

      Madde1-Seyahat sağlık sigortası ulaşım yollarından herhangi birisini kullanarak yurt içinde, yurt dışına veya yurt dışından ülkemize seyahat edenleri, seyahatlerı esnasında karşılaşabilecekleri sağlık risklerine karşı koruyan bir özel sigorta türüdür. Sigortacı, seyahat sırasında poliçenin geçerlilik tarihleri arasında meydana gelen bir kaza veya önceden mevcut bir duruma bağlı olmayan hastalık hali sonucunda, planlanan seyahat süresi dışında meydana gelmemesi kaydıyla, Sigortalı’ya, poliçede belirtilen teminatları sağlar.

       

      Sigortanın Süresi

      Madde 2-Sigortanın süresi yurt dışına yapılan seyahatler için ülkemiz sınırlarından çıkıldığının pasaportla tespit edildiği an başlar, ülkemiz sınırlarına girildiğinin pasaportla tespit edildiği an sona erer. Yurt dışından yapılan seyahatler için sigorta süresi ülkemiz sınırlarına girildiğinin pasaportla tespit edildiği an başlar yine ülke sınırları dışına çıkıldığının pasaportla tespit edildiği an sona erer. Yurt içinde yapılan seyahatlerde ise sigortanın süresinin başlangıcı ve bitişi sigorta poliçesinde belirtilir.

       

      Asistan Kişi/Şirket

      Madde 3- Seyahat Sağlık Sigortasında yer alan teminatlarla ilgili hizmetleri sigorta şirketleri verir. Seyahat sağlık sigortasında yer alan teminatlarla ilgili hizmetlerin verilmesi sigortacı tarafından gerektiğinde hizmet satın alma sözleşmeleri aracılığı ile asistan kişi/şirketlere devredilebilir.

       

      Poliçe İptali

      Madde 4- Seyahat sağlık sigortası satın alan kişi, seyahate gidemediği durumda poliçe başlangıç tarihinden en geç 24 saat önce haber vermek ve poliçeyi sigorta şirketine iade etmek kaydıyla poliçesini iptal ettirerek, ödediği sigorta primini geri alır

       

      Sunulacak Asgari Teminatlar

      Madde 5-Sigortalının sigorta şirketinden almış olduğu poliçeler asgari olarak aşağıdaki teminatları içermek zorunda olup, sigorta şirketleri bu teminatlarla ilgili limitleri poliçede gösterirler.

       

      Ani rahatsızlık ve hastalıklara ilişkin tıbbi tedavi teminatı

      Sigortalı’nın, bu poliçe kapsamında aniden hastalanması veya yaralanması durumunda, Şirket; hastane, ameliyat ve tedavi masrafları ile, ilgili doktorun yazdığı ilaçların masraflarını poliçe limitleri dahilinde öder.

       

      Sigortalının tedavinin verilebileceği en yakın sağlık kuruluşuna seyahati veya nakli

      Sigortalı’nın bu poliçe kapsamında aniden hastalanması veya yaralanması durumunda, Şirket sigortalının tıbbi durumuna en uygun nakil aracıyla, en yakın sağlık kurum ve/veya kuruluşuna ulaşımını sağlar. Bulunulan sağlık kurum ve/veya kuruluşunda hastaya yapılacak tedavi için gerekli donanım ve tıbbi ekip yoksa Şirket sigortalının tıbbi durumuna uygun başka bir sağlık kurum ve/veya kuruluşuna naklini sağlamakla yükümlüdür.

       

      Sigortalının taburcu olduktan sonra ikametgah adresine nakli

      Sigortalı’nın bu poliçe kapsamındaki hastalık veya yaralanma sonucu tıbbi bir merkezde yatarak operasyon gerektiren tedavisinin sona ermesini takiben taburcu olması durumunda, seyahate devam edemeyeceğine ve ikametgah adresine dönüş için Sigortalı’nın asıl seyahat için kullanmış olduğu taşıma aracını kullanamayacağına sigortalıyı tedavi eden doktor tarafından karar verilirse, Şirket, Sigortalı’yı poliçe koşulları çerçevesinde sigortalıyı tedavi eden doktorun belirlediği ve sigortalının tıbbi durumuna en uygun nakil aracıyla ikametgah adresine nakli için gerekli giderleri karşılayacaktır.

       

      Vefat eden sigortalının nakli

      Sigortalının bu poliçe kapsamında aniden hastalanması veya yaralanması sonucu vefatı halinde Şirket; Cenazenin talep edilen adrese naklini temin eder ve oluşan masrafları öder.

       

      Verilecek Ek Teminatlar

      Madde 6-Sigorta şirketleri özel şartlarında asgari teminatlar dışında ek teminatlar da verebilir.

       

      Prim Ödeme Şekli ve Ödenmemesinin Sonuçları

      Madde 7- Sigorta priminin tamamının akit yapılır yapılmaz poliçenin teslimi karşılığında ödenmesi gerekir. Aksi kararlaştırılmadıkça, prim ödenmediği taktirde poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz.

       

      Genel Koşullar

      Madde 8- Herhangi bir talep halinde sigortacının tazminatı ödeme sorumluluğu ile sigortalının tazminat talep hakkı poliçenin koşullarına uymalarına bağlıdır.

       

      Bu Poliçe kapsamındaki talebi için Sigortalı;

       

      a) Zararı asgariye indirmek için tüm makul tedbirleri alır.

      b) Durumu Şirket ve/veya Asistan Kişi/Şirkete en kısa zamanda bildirir. Şirketin onayını alabilmek amacıyla, Şirkete ulaşılamaması durumunda, sigortalı kendisine en yakın acil sağlık kurum ve/veya kuruluşuna gidebilir. Bu durumda, sigortalı aldığı hizmetler ve durumu ile ilgili bilgileri şirkete iletir. Sigortalı olayı gösteren orjinal belge ve makbuzları Şirkete ibraz etmekle yükümlüdür.

      c) Şirket’e hizmetin tam olarak verilebilmesi için gerekli tüm bilgi ve belgeleri (hastane raporu, reçeteler, medikal tetkik raporları, makbuzlar, faturalar v.b.) temin eder.

       

      Genel İstisnalar

      Madde 9- Dolaylı ya da dolaysız olarak aşağıdaki durumlardan meydana gelebilecek vakalar bu sigorta kapsamı dışındadır.

      a)Bu Poliçe kapsamında talepte bulunan Sigortalının hileli hareketleri,

      b) Sel, seylap, deprem, volkanik patlamalar, heyelan fırtına ve meteor düşmesi gibi doğal afetler sonucu ortaya çıkan zararlar,

      c) Harp veya harp niteliğindeki harekat, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlardan doğan iç kargaşalıklar,

      d) 3713 sayılıTerörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler,

      e) Nükleer rizikolar veya nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kullanımı veya nükleer, biyolojik ve kimyasal maddelerin açığa çıkmasına neden olacak her türlü saldırı ve sabotaj,

      f) Silahlı kuvvetler veya güvenlik kuvvetleri veya örgütlerinin harekatı,

      g) Tehlikede bulunan kişileri ve malları kurtarmak hali müstesna, sigortalının kendisini bile bile ağır bir tehlikeye maruz bırakacak hareketlerde bulunması,

      h) Sigortalı’nın kasıtlı hareketleri,

      i) Tıbbi reçete dışında alınan alkol, ilaçlar, zehirli maddeler uyuşturucular veya tıbbi ürünlerin gönüllü tüketimi ile ortaya çıkan hastalıklar veya patolojik durumlar,

      j) Poliçenin geçerlilik tarihleri arasında, poliçe başlangıç tarihinden önce var olduğu, yetkili bir doktor tarafından tespit edilen tıbbi bir durum veya bu duruma bağlı olarak ortaya çıkan akut kriz,

      k) Doğuştan olan hastalıklar (Gebelik esnasında oluşan veya genetik faktörlerden kaynaklanan hastalıklar),

      l) İntihar veya intihar teşebbüsü,

      m) Akıl hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, salgın hastalıklar,

      n) Aşağıdaki sporların yapılması: hangi türden olursa olsun her türlü yarış, ralli veya benzeri denemeler, olta balıkçılığı dışında av faaliyetleri, tüplü ve serbest derin dalışlar, umumi yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla tasarlanmamış deniz araçlarıyla uluslararası sularda dolaşma, binicilik, dağcılık, atış talimleri, boks, ne türden olursa olsun güreş sporları, dövüşme sanatları, paraşütçülük, sıcak hava balonculuğu, serbest düşme, yamaç paraşütü ve genel olarak tehlikeli olduğu bilinen her türlü spor veya eğlence faaliyeti,

      o) Spor federasyonları veya benzeri organizasyonlar tarafından düzenlenen yarışlara veya turnuvalara katılma,

      p) Bununla ilgili bir teminat verilmesi konusunda açıkça mutabakata varılmadığı sürece kayak,

      r) Yolcu taşıma yetkisine sahip olmayan bir hava taşıtının ve helikopterlerin bir yolcu veya mürettebat sıfatıyla kullanılması, motorsiklet kullanımı,

      s) Sigortanın kapsamına giren bir kaza neticesinde vuku bulmadığı taktirde suda boğulmalar, Ancak, bu maddenin b, j, m, n, o, p ve s fıkralarında sayılan durumların özel şartlar ile teminat altına alınması mümkündür.

       

      Birden Çok Sigorta

      Madde 10- Sigortalı başka sigorta şirketleriyle aynı rizikolara karşı aynı süreye rastlayan başka sigorta sözleşmesi yapacak olursa bunu sigortacılara derhal bildirmekle yükümlüdür Birden fazla sigorta şirketi sözkonusu olduğunda tedavi masrafları sigorta şirketlerince poliçe tanzim önceliğine göre ödenir.

       

      Tebliğ ve İhbarlari

      Madde 11- Sigortalı bildirimlerini sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık eden acenteye, noter eliyle veya taahhütlü mektupla yapar. Sigortacı da bildirimlerini sigortalının poliçede gösterilen adresine veya bu adres değişmişse son bildirilen adresine aynı surette yapar. Taraflara imza karşılığı elden verilen mektup veya telgrafla yapılan bildirimler de taahhütlü mektup hükmündedir.

       

      Sırların Saklı Tutulması

      Madde 12- Sigortacı ve sigortacı adına hareket edenler, bu sözleşmenin yapılmasından dolayı sigortalıya ait olarak öğreneceği sırların saklı tutulmamasından doğacak zararlardan sorumludur.

       

      Yetkili Mahkeme

      Madde 13- Bu sigorta sözleşmesinden doğan anlaşmazlıklar nedeniyle sigortacı aleyhine açılacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta şirketi merkezinin veya sigorta sözleşmesine aracılık yapan acentenin ikametgahının bulunduğu yerde sigortacı tarafından açılacak davalarda ise davalının ikametgahının bulunduğu yerde ticaret davalarına bakmakla görevli mahkemedir.

       

      Zaman Aşımı

      Madde 14- Sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler iki yılda zaman aşımına uğrar.

       

      Özel Şartlar:

      Madde 15- Sigorta şirketleri bu genel şartlara sigortalı aleyhine olmamak ve teminat kapsamını daraltmamak kaydıyla özel şartlar uygulayabilir. Yürürlük Madde 16-Bu Genel Şartlar 01.03.2006 tarihi itibariyle yürürlüğe girer.

İnstagram
Phone
WhatsApp
WhatsApp
Phone
İnstagram